Pe lista de 27 fotbaliști convocați la echipa națională a României sunt 17 stranieri, aproape toți titulari la echipele de club. Să vedem cum a fost anul 2018 pentru jucătorii veniți de afară.
Bogdan Lobonț – AS Roma
Convocat pentru a avea rolul de mentor și antrenor cu portarii, are aceleași atribuții și la AS Roma. Nu a mai jucat un meci de club din mai 2013, însă e meci de meci pe banca de rezerve, la 40 ani.
Ciprian Tătărușanu – Nantes
Titular la echipa de pe locul 6 din Franța, Tătărușanu nu a lipsit niciun minut în Ligue 1 în 2018. Are 11 meciuri după pauza de iarnă, primind 12 goluri.
Silviu Lung jr – Kayserispor
9 meciuri a jucat Silviu Lung la echipa de club, unul singur fără gol primit. În etapa de weekend a fost eliminat în prelungiri după un fault ca ultim apărător, locul său în poartă fiind luat de un jucător de câmp. Adversarii au marcat la lovitura liberă ce a urmat, pentru a stabili scorul final Konya – Kayseri 2-0.
Florin Niță – Sparta Praga
Cumpărat de la FCSC în iarnă, Niță a fost integralist în toate cele 5 etape de până acum din Cehia. Ultimul meci a fost primul cu probleme: Sparta a condus-o cu 3-0 pe Slavia Praga și a primit 3 goluri în ultimele 20 minute, portarul având partea lui de vină.
Dragoș Grigore – Al Sailiya
Fundașul central a jucat 8 meciuri din 10 și a înscris un gol în acest an în campionatul Qatarului, ultimele 6 ca titular. Al Sailiya e pe locul 6, din 12.
Cristian Săpunaru – Kayserispor
Coechipierul lui Silviu Lung a fost integralist în ultimele 5 meciuri și are 8 apariții în 9 etape din campionatul Turciei. Spre deosebire de Lung, Săpunaru a fost folosit și în cupă, jucând 2 partide. Kayseri a căzut în weekend pe locul al șaselea, la 7 puncte de calificarea în Europa League.
Cosmin Moți – Ludogoreț
Fotbalul s-a reluat la mijlocul lui februarie în Bulgaria, motiv pentru care numărul de meciuri jucate de Moți e mai mic. Fundașul central a jucat de 4 ori în campionat și de 2 ori în Europa League, toate ca titular, având și două partide în care a fost odihnit. Ludogoreț a terminat sezonul regulat pe primul loc și va începe playoff-ul după pauza internațională.
Alin Toșca – Benevento
Toșca a fost la Betis în ianuarie, unde a prins un singur minut în 4 meciuri. În ultima zi de mercato a fost îmrpumutat la Benevento, ultimul loc din Serie A. După 2 etape de acomodare, Toșca a intrat în formația de start și a fost integralist în 4 partide consecutive.
Ionuț Nedelcearu – Ufa
Internaționalul de tineret e convocat, în premieră, la naționala mare. A jucat 2 meciuri pentru Dinamo înainte de a fi vândut în Rusia. La noua echipă are 3 meciuri din 3 și e pe locul 6 din campionatul Rusiei.
Alexandru Chipciu – Anderlecht
Singurul stranier convocat cu apariții rare la echipa de club. Chipciu a jucat 4 meciuri din 9 la Anderlecht în acest an, doar două ca titular, fără reușite notabile. Va începe playoff-ul pentru campionat după meciurile echipelor naționale, Anderlecht terminând sezonul regulat pe locul 2.
Gheorghe Grozav – Bursaspor
A semnat cu Bursa după despărțirea de Karabukspor și încă nu și-a găsit locul în echipa de start. În 9 etape a jucat de 7 ori, 5 dintre ele ca rezervă. Bursaspor e pe locul 11 din 18, la 6 puncte în fața locurilor retrogradabile.
Nicolae Stanciu – Sparta Praga
Stanciu a început anul cu Anderlecht și a luat drumul Cehiei pe finalul lunii ianuarie. A fost titular în toate cele 5 meciuri jucate de Sparta până acum, înscriind de 3 ori. Ultima evoluție a fost cea mai bună: în derby-ul orașului Praga a înscris o dublă și a provocat un autogol, conducând cu 3-0 la pauză. Sparta a fost, însă, egalată de Slavia până la final.
E fotbalistul cu cele mai multe meciuri în 2018: 12. A fost titular în 11 dintre ele, marcând un gol și oferind 7 assisturi. Vine la echipa națională cu prima sa medalie, după ce tocmai a câștigat Cupa Belgiei în finala cu Genk (1-0 după prelungiri).
Dorin Rotariu – Mouscron
Al doilea român aflat în formă excelentă în Belgia, Rotariu are 4 goluri în 9 meciuri în 2018. Mouscron a terminat pe locul 14 din 16 sezonul regulat și va lua parte la playoff-ul pentru Europa League.
Paul Anton – Anzhi
Fostul căpitan al lui Dinamo a mers în Rusia și, până acum, a jucat toate minutele în 3 meciuri. A fost decisiv pentru Anzhi în ultima etapă, înscriind ambele goluri în victoria cu Tosno, 2-0.
Claudiu Keșeru – Ludogoreț
Keșeru, suspendat, nu a putut juca în Europa League în dubla cu Milan. A fost util echipei în campionat, unde a înscris de 6 ori în 6 etape. E pe locul doi în topul golgheterilor din Bulgaria, cu 16 reușite.
Florin Andone – Deportivo La Coruna
A jucat de 11 ori în 12 partide din La Liga, lipsind doar din cauza unei suspendări. Andone a marcat 4 din cele 7 goluri ale lui Depor, care nu a câștigat niciun meci în acest an și e penultima, având cu 7 puncte mai puțin decât primul loc ce ar aduce menținerea în prima ligă.