Sursă foto: http://worldwidesoccerstories.blogspot.com/2013/06/escape-to-victory-1981.html

15 filme cu fotbal pe care le poți urmări în perioada următoare

Ne-am propus să vorbim astăzi despre un subiect ușor diferit față de restul topicurilor pe care le-am abordat până acum pe blog, dar despre care credem că poate completa foarte bine programul cu mai puține evenimente sportive din această perioadă. Așa cum ai putut afla încă din titlul, schimbăm astăzi puțin registrul, dar rămânem în jurul aceluiași numitor comun: fotbalul. Iată care sunt cele mai tari 15 filme cu și despre fotbal, pe care le poți urmări în toată aceasta perioadă de distanțare socială: 

  • Filme cu fotbal: Lessons of a Dream (2011) 

Clasamentul nostru începe cu un film despre începuturile fotbalului în Germania, țară ce găzduiește astăzi una dintre cele mai puternice competiții interne din întreaga lume: Bundesliga. Însă cu mult timp înainte de tot spectacolul pe care îl putem vedea astăzi în prima ligă nemțească, fotbalul a fost perceput ca un instrument al decăderii morale. Filmul prezintă povestea tânărului profesor Konrad Koch, angajat în 1874 ca profesor de engleză la o școală de băieți de din Germania. 

Pentru a-i stimula pe cei mici să învețe, tânărul absolvent de Oxford îi familiarizează cu un așa-zis sport din țara sa natală, numit “football”. Modul neconvențional de predare a englezei îi aduce lui Konrad o mulțime de probleme în școală. Părinții unor elevi, colegi din cancelarie și chiar aleși locali sunt de-a dreptul consternați de orele pe care acesta le predă, descrise de o practică total opusă disciplinei și valorilor prusace, după care întreaga comunitate era construită în acel moment. 

  • Filme cu fotbal: Arséne’s Eleven (2007) 

Continuăm serie filmelor din această categorie cu un documentar realizat în jurul unuia dintre cei mai mari antrenori din istoria fotbalului modern: Arséne Wenger. Maniera fenomenală în care francezul a antrenat timp de unsprezece ani de zile echipa “Tunarilor” este creionată în documentarul “Arséne Eleven”, o producție ce îmbină părți ale unui interviu acordat de Wenger cu faze memorabile din cariera sa pe banca lui Arsenal FC. 

În acest documentar, fanii fotbalului englez îi mai pot vedea pe Dennis Bergkamp, Ashley Cole, Thierry Henry sau Martin Keown, adică unii dintre cei mai valoroși jucători care au jucat sub îndrumarea tehnicianului francez. Primirea lui Wenger în Highbury Marble Halls nu a fost deloc una călduroasă, unul din tabloidele londoneze întrebând ironic pe prima pagina “Arsene Who?” (trad. Arsene și mai cum?). Însă unsprezece ani și șaptesprezece trofee mai târziu, Arsene Wenger devenea cel mai iubit și respectat antrenor din istoria clubului. 

  • Filme cu fotbal: Maradona (2008) 

Diego Armando Maradona este unul dintre marii jucători din istoria modernă, influențând în mod decisiv modul în care fotbal era jucat și perceput, la nivelul întregului Glob. Cariera și viața sa extrasportivă au mers mână în mână, transformându-l pe jucătorul argentinian într-un fotbalist de legendă. Documentarul despre “El Pibe d’Oro” este regizat de nimeni altul decât marele regizor sârb Emir Kusturica, chiar pe străzile din Buenos Aires. 

Documentarul a primit foarte multe critici, odată cu lansarea sa la Festivalul de la Cannes (2008), motivul fiind faptul că regizorul s-a concentrat mai mult pe haosul din afara terenului, decât pe genialitatea din iarbă a jucătorului. Unul dintre cele mai interesante momente ale documentarului prezintă căsătoria dintre doi membri ai Bisericii lui Maradona (în Argentina existând un astfel de cult), chiar în mijlocul gazonului de pe terenul celor de la Argentinos Juniors. 

  • Filme cu fotbal: Real, The Movie (2005) 

Dacă ești un fan înfocat al clubului fotbal madrilen, iată un documentar pe gustul tău! “Real, The Movie” descrie în aproximativ 90 de minute istoria unuia dintre cele mai iubite cluburi din întreaga lume, Real Madrid Club de Futbol. Sau Real, așa cum se află în inimile suporterilor din întreaga lume. Nu doar istoria clubului este singurul subiect din cadrul acestei pelicule, filmul concentrându-se și pe fanii “Galacticilor”, sau pe marile vedete ale echipei de pe Santiago Bernabeu, la momentul lansării acestuia. 

De aceea, în documentar îi poți vedea pe: David Beckham, Iker Casillas, Luis Figo, Raul Gonzales, Roberto Carlos si Zinedine Zidane. Produs și regizat de Borja Manso, “Real, The Movie” a avut premiera pe 25 august 2005, chiar pe stadionul celor de la Real Madrid, Santiago Bernabeu. Puțin mai jos vei găsi încă un film documentar despre unul dintre cei mai mari jucători de fotbal ai clubului madrilen, așa că rămâi alături de noi în continuare!

  • Filme cu fotbal: Zidane – Portret al Secolului 21 (2006)

Contrar așteptărilor, documentarul nu creionează cultul jucătorului francez de legendă, iubit de o lume întreagă, atât pentru prestațiile sale la echipa națională, cât și pentru cariera sa la Real. Dimpotrivă, “Zidane – A 21st Century Portrait” urmărește evoluția lui Zizou într-un singur meci, disputat în 2005 împotriva celor de la Villarreal FC (23 aprilie 2005). Pe întreaga durată a partidei jucate de acesta sub culorile “Galacticilor”, mijlocașul ofensiv este monitorizat în permanență de 17 camere video. Tot materialul surprins reușește să reproducă în linii de o acuratețe incredibilă portretul complet al jucătorului Zinedine Zidane.

Ca mod de realizare și idee centrală a întregii pelicule, documentarul este asemănător cu “The Football As Never Seen Before” (titlu original “Fußball wie noch nie”), realizat în 1970 de marele regizor german Hellmuth Costard și avându-l ca protagonist pe starul lui Manchester United, George Best. Filmat pe o peliculă de 16 mm, documentarul urmarea întreaga evoluție a lui Best, într-un meci disputat împotriva celor de la Coventry City. Același documentar din 1970 a reprezentat și sursa de inspirație pentru documentarul din 2009 al lui Spike Lee, “Kobe Doin’ Work”.

  • Filme cu fotbal: United (2011) 

Dacă până acum, clasamentul s-a concentrat mai mult pe documentare, intrăm într-un TOP 10 în care predomină clar filmele artistice cu și despre fotbal. Pe această poziție avem filmul United (2011), în regia lui James Strong. Este o dramă ce urmărește evenimentele ce au marcat istoria clubului Manchester United, evenimente ce au avut loc în perioada august 1965 – mai 1958. Unul dintre cele mai marcante momente ale acestui film este accidentul aviatic al echipei britanice. Pe 6 februarie 1958, după un meci de Champions League disputat la Belgrad, avionul acestora s-a prăbușit la München. 

În urma acestei tragedii aviatice, 22 de persoane și-au pierdut viața, printre victime numărându-se și 8 jucători ai echipei Manchester United. Povestea este construită în jurul începutului de carieră al lui Sir Bobby Charlton, doar un puști la acea vreme în echipa de pe Old Trafford. Fiind unul dintre supraviețuitorii accidentului de avion ce a îndoliat la vremea respectivă o întreagă națiune, Charlton avea sa devină peste ani unul dintre cei mai valoroși jucători din istoria lui Manchester United. 

  • Filme cu fotbal: Green Street Hooligans (2005)

“Huliganii de pe Green Street” este un film regizat de Lexi Alexander, avându-i ca protagoniști pe Elijah Wood și Charlie Hunnam. Filmul este realizat în jurul unui fenomen-cult din Marea Britanie, ce a rămas alături de fotbal pe întreaga durată a istoriei sale moderne: huliganismul. Un student din SUA, Matt Buckner (Elijah Wood), vine în Regat pentru a adera la una dintre celebre brigăzi de huligani din jurul echipei de fotbal West Ham, “Green Street Elite”. 

Este o poveste despre loialitate pentru culorile clubului, încredere în cei cu care împarți tribuna, dar și despre consecințele nefaste ale unei astfel de vieți. Pentru că s-a bucurat de un succes răsunător în randul suporterilor din întreaga lume, filmul s-a bucurat și de alte două părți: Green Street 2: Stand Your Ground, lansat în diferite zone ale lumii în perioada martie 2009 – mai 2010 și Green Street 3: Never Back Down, lansat în Marea Britanie pe 21 octombrie 2013  

  • Filme cu fotbal: Goal! (2005)

Goal! prezintă povestea lui Santiago Munez, un tânăr mexican care își dorește să devină un star al fotbalului. Încă de la o vârstă fragedă, Santi dă dovadă de un talent uimitor în jocul cu balonul rotund, însă familia dezorganizată din care provine este o piedică în fața șansei pe care puștiul talentat o merită. Mutat cu ai săi în America, Santi ajunge să joace fotbal în liceu pentru echipa Los Americanos Jovenes FC. Acolo este remarcat de unul dintre scouterii clubul britanic Newcastle United, care îi oferă șansa de a probe pentru echipa de juniori.

Trecerea sa la echipa mare (Marcel Iureș joacă rolul antrenorului lui Newcastle United) și calificarea cu aceasta în cupele europene coincid cu finalul primei părti din serie.

Da, “Goal!” este o trilogie, la care chiar merită să te uiți în această perioadă. Este cel mai comercial film din tot acest clasament și spunem asta pentru că traiectoria carierei lui Santi este una spectaculoasă cu adevărat spectaculoasă. Așa se face că în “Goal! 2 – Living the Dream”, Santi ajunge s[ joace pentru echipa preferată a familiei sale, Real Madrid, alături de care câștigă Champions League. “Goal! 3” a apărut în 2008 și prezintă aventura lui Santi sub culorile echipei naționale a Mexicului, la Campionatul Mondial de Fotbal din Germania 2006.  

  • Filme cu fotbal: Kicking and Screaming (2005)

Ne intersectăm și cu o comedie despre fotbal în acest clasament, avându-i în rolurile principale pe Will Ferrell și Robert Duvall: “Kicking and Screaming”. Filmul prezintă poveste lui Phill Weston (Will Ferrell), un tip la locul lui însă care toată viața a trebuit să trăiască în umbra tatălui sau, Buck (Robert Duvall), o persoană extrem de toxică. Atunci când Phill hotărăște să antreneze echipa de fotbal din care face parte și puștiul său de 10 ani, aceștia vor juca finala pentru titlu împotriva echipei antrenate de Buck Weston. 

Pe măsură ce ziua finalei se apropie, în aer plutește o tensiune din ce în ce mai apăsătoare, determinată de polițele neplătite dintre cei doi bărbați. Vor îngropa aceștia securea războiului, de dragul unui meci marcat de fair-play? Sau vor recurge la toate mijloacele posibile pentru a câștiga, disputând în paralel și meciul personal pe care cei doi îl începuseră cu ani buni în urmă? Nu vrem să îți dăm un spoiler inutil, așa că îți dorim “Vizionare plăcută!”

  • Filme cu fotbal: Gregory’s Girl (1981) 

“Gregory’s Girl” este tot o comedie, însă cu ceva mai mult romantism agățat în ițele poveștii. Filmul regizat de Bill Forsyth ocupă poziția 30 în “Topul celor mai bune filme britanice din istorie”, realizat de Institutul Britanic de Film. De asemenea, pelicula a câștigat în 1982  premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu. Gregory Underwood este un adolescent timid și neîndemânatic, care face din echipa de fotbal a liceului, dar care nu s-a remarcat vreodată prin calitățile sale. 

Pentru ca prestația întregii echipe nu este deloc mulțumitoare, antrenorul hotărăște să organizeze o preselecție, pentru recrutarea unor noi jucători. Condițiile de recrutare nefiind specificate cu exactitate, Dorothy (Dee Hepburn) participă și ea la probe, dovedindu-se o jucătoare incredibil de talentată. Chiar dacă prejudecățile antrenorului par să o țină departe de teren, Dorothy este cooptată într-un final în echipă. Se apropie foarte mult de Gregory și amicii săi, personaje pe cât de mediocre în teren, pe atât de stânjenite în prezența noii lor colege de echipă.

  • Filme cu fotbal: Looking for Eric (2009) 

Eric Bishop este un poștaș din Manchester, a cărui viață alunecă vertiginos spre o criză pe care nu o poate evita. Părăsit de soția sa Lilly și scăpat ca prin minune dintr-un accident de mașină, acesta ajunge să trăiască alături de cei doi băieți ai săi, Ryan și Jess. Relația cu puștii este una lipsă de orice fel de înțelegere, aceștia considerându-l pe bărbat mai degrabă o prezență enervantă, decât o figură autoritară. Cel mai mare dintre cei trei copii ai săi, o fată pe nume Sam, este singura care îl iubește cu adevărat pe Eric, însă nu le poate impune celor doi frați și mamei sale să îl respecte. 

Colegii de la muncă asistă neputincioși de pe margine la degradarea vieții bărbatului. Singurul lucru pe care îl pot face, ca un ajutor pentru suferințele prin care Eric trece în fiecare zi, este să îl lase pe acesta să vorbească despre fotbal și echipa sa de suflet, Manchester United. Lucrurile continuă în aceeași direcție descendentă, până când bărbatul este vizitat de spiritul lui Eric Cantona, jucătorul său preferat de fotbal. Acesta rămâne alături de Eric pe întreaga durată a filmului, oferindu-i sfaturi de viață și susținându-l în încercarea bărbatului de a-și convinge soția să îi mai dea o șansă. 

  • Filme cu fotbal: Bend it like Beckham (2002)

“Bend it like Beckham” este încă o comedie romantică construită în jurul fotbalului, avându-i în rolurile principale pe Keira Knightley și Parminder Nagra. La momentul lansării sale (12 aprilie 2002), s-a bucurat de o primire foarte bună, fiind cel mai de succes proiect cinematografic ce tratează sportul ca subiect principal:  box-office de 76.7 milioane USD. De asemenea, “Bend it like Beckham” a primit și o nominalizare la Globul de Aur. Titlul face referire la stilul unic al loviturilor libere pe care celebrul mijlocaș englez le execută, descris de acele traiectorii curbate ce ocoleau de multe zidul apărării. 

Depășirea obstacolelor este, într-adevăr, un topic central al acestui film: Jesminder“Jess” Kaur Bharma  (Parminder Nagra) este o tânără de 18 ani, provenită dintr-o familie ultrareligioasă de indieni stabiliți la Londra. Joacă fotbal cu o pasiune de nedescris, împotriva prejudecăților de care se lovește chiar în sânul propriei familii, doar pentru că “este fată”. Jess se înscrie într-o echipă de fotbal feminin din oraș și apoi sa fuge să joace pentru aceasta într-o competiție organizată în Germania, împotriva voinței părinților ei. 

  •  Filme cu fotbal: Fever Pitch (1997)

“Fever Pitch” este o dramă ce prezintă povestea unui tânăr huligan (Colin Firth), exponentul al unei întregi clase sociale, ce a contribuit decisiv la imaginea pe care fotbalul britanic o are chiar și în prezent. Ecranizarea dupa romanul omonim al lui Nick Hornby prezintă povestea lui Paul, om care trăiește pentru echipa inimii sale, Arsenal FC. Dragostea fără margini pentru “Tunari” îl face pe acesta să uite de viața anostă pe care o are și de jobul pe care îl urăște cu pasiune. 

Din punctul lui Paul de vedere, viața sa înseamna “Arsenal” și nimic mai mult, meciurile echipei sale preferate făcându-l să trăiască în 90 de minute mai intens decât în orice al moment al unei săptămâni. Punctul culminant al filmului este chiar un fapt real din istoria clubului londonez: finala din 1989, pe care “Tunarii” au disputat-o împotriva celor de la Liverpool FC. După un meci dramatic, echipa lui Paul reușește să se impună decisiv în prelungiri. 

  • Filme cu fotbal: The Damn United (2009)

“The Damn United” este o ecranizare a romanului omonim, scris de David Peace. Produsă de BBC Films și regizată de Tom Hooper, pelicula prezintă venirea pe banca lui Leeds United a genialului Brian Clough, cel care avea să îi conducă mai târziu pe cei de la Nottingham Forest (1975-1993) către câștigarea Champions League. Fiind cunoscut pentru stilul său excentric și volatil, Brian Clough (Michael Sheen) are o antipatie de nedescris pentru fostul antrenor al celor de la Leeds, Don Revie (Colm Meaney). Acesta este și motivul pentru care Clough dă de pământ cu toți jucătorii, fără absolut niciun menajament, la primul antrenament pe care îl conduce. 

Mandatul său pe banca echipei este de doar 44 de zile. În tot acest timp, Brian Clough reușește să își impună caracterul autoritar în vestiar, în fața unor jucători (pe care el în consideră) susținători loiali ai predecesorului și rivalului său, Don Revie. Epilogul filmului prezintă continuarea carierei lui Brian Clough după acest episod zbuciumat, numit Leeds United: alături de secundul său Peter Taylor, tehnicianul ajunge pe banca lui Nottingham Forest, o echipă fără perspective din eșantionul secund. Promovarea cu aceștia în Premier League și câștigarea a două trofee Champions League cu Nottingham Forest (1979 și 1980) i-au adus lui Brian Clough renumele de “Cel mai mare antrenor pe care fotbalul britanic l-a oferit întregii lumi”.

  • Filme cu fotbal: Escape to Victory (1981) 

Iată că am ajuns la finalul acestui clasament, terminând acest top cu un producție-cult pentru segmentul filmelor cu și despre fotbal: “Escape to Victory”. Distribuția este una cât se poate de pestriță: pe de o parte, mari nume ale cinematografiei (Michael Caine, Sylvester Stallone), pe de alta, staruri ale fotbalului mondial (Pele, Osvaldo Ardiles, Bobby Moore, Kazimierz Deyna, Paul van Himst, Mike Summerbee). Filmul prezintă povestea unei echipe de fotbal alcătuite din prizonieri de război aliați, captivi într-un lagăr nazist. Atunci când ofițerul german Von Steiner vine cu ideea unui meci demonstrativ în fața conducerii Celui De-al Treilea Reich, aliații văd în acest eveniment șansa perfectă pentru a evada. 

Meciul are loc la Paris, fiind o veritabilă desfășurare de forță a propagandei naziste din timpul războiului. Căpitanul John Colby (Michael Moore), fosta glorie e naționalei Angliei din anii 30, este numit căpitanul echipei prizonierilor. Pentru pregătirea corespunzătoare a jucătorilor, acesta obține de la conducerea lagărului rații de hrană mai bune, haine, ghete de joc și dreptul la antrenamente zilnice. Finalul meciului îi găsește pe jucătorii aliați în cumpănă: câștigă meciul împotriva naziștilor, obținând astfel o victorie de moral împotriva Führerului, sau pierd cu prețul evadării? 

Chiar dacă întreg calendarul competițional din această perioadă stă sub semnul incertitudinii, asta nu înseamnă că fanii fenomenului fotbalistic trebuie să facă rabat de conținut video de calitate. Așadar, vizionare plăcută! 

Leave a Reply