Dușan Tadic vs. Heung-Min Son

Duelul starurilor care nu au ars etapele

Ajax Amsterdam și Tottenham Hotspur joacă, de la ora 22:00 pe “Johan Cruyff Arena”, LIVE pe Betano, meciul care va decide adversara lui Liverpool în finala Ligii Campionilor 2018/2019, iar olandezii lui Erik ten Hag pleacă cu prima șansă grație victoriei din tur, 1-0 la Londra. Un meci pentru zeci de milioane de euro, o înfruntare între stilul romantic al “lăncierilor” și organizarea lui Pochettino, Ajax – Tottenham reprezintă și un duel al jucătorilor care, până nu cu mult timp în urmă, nu erau staruri în adevăratul sens al cuvântului: Dușan Tadic (30 de ani) vs. Heung-Min Son (26 de ani)!

De înălțimi apropiate (1.81m Tadic și 1.84m Son), cei doi reprezintă, în mod cert, punctele de atracție ale celor două linii ofensive. Niciunul dintre ei nu este nouar în sensul clasic, dar ideea tactică a lui Ten Hag și lipsa lui Kane din echipa englezilor fac ca Tadic și Son să se regăsească în centrul atacului și să devină, astfel, nume-cheie pentru partida din această seară.

COTELE OFERITE DE BETANO PENTRU MARCATORI: Tadic și Son, printre favoriți

Tadic-dependența și salvatorul Son

Transferat de la Southampton, unde dăduse semne că poate deveni un fotbalist de top, sârbul Dușan Tadic a găsit la Ajax contextul perfect pentru a străluci. E cel mai experimentat jucător de atac, iar Ten Hag i-a găsit rolul perfect. Decar versatil, care coboară și atacă spațiile din benzi, Tadic a contribuit la zece goluri în acest sezon de Liga Campionilor (șase goluri și patru pase decisive) și e al doilea în acest top condus de Leo Messi. A sclipit pe “Santiago Bernabeu” în meciul-semnătură care l-a pus pe harta fotbalului mondial, iar acum câteva zile a cucerit primul trofeu al carierei, Cupa Olandei. În patru sezoane în Premier League, a jucat de opt ori contra lui Tottenham, a câștigat două meciuri, a pierdut cinci, a terminat unul la egalitate, a marcat un gol și a oferit două pase decisive în cele 534 de minute jucate contra adversarilor de miercuri seară.

Ajuns greu în echipa de start a lui Tottenham, Son a stat în umbra lui Harry Kane și a lui Dele Alli, dar a ieșit în evidență exact când trebuia. În manșa retur a sferturilor de finală, cu Manchester City, a avut nevoie de doar trei minute (7 și 10) pentru a marca o dublă vitală, iar absența golgheterului Harry Kane îl transformă în principala speranță a englezilor. Nu a jucat în tur, fiind înlocuit de Llorente, dar va fi trimis pe postul de atacant central, unde, grație vitezei și finalizărilor foarte bune, va deveni un adversar permanent pentru Daley Blind și Matthijs de Ligt. Nu a jucat niciodată în carieră contra lui Ajax, dar cele 20 de goluri marcate în toate competițiile pentru Tottenham și cele patru reușite (plus un assist) în Liga Campionilor reprezintă punctul de plecare al visului de finală europeană al lui Spurs.

Clasament golgheteri Liga Campionilor 2018/2019:

  1. Leo Messi (Barcelona) – 12 goluri și trei pase decisive
  2. Robert Lewandowski (Bayern Muncen) – Opt goluri
  3. Dușan Tadic (Ajax) – Șase goluri și patru pase decisive
  4. Moussa Marega (FC Porto) și Cristiano Ronaldo (Juventus) – Șase goluri și două pase decisive
  5. Sergio Aguero (Manchester City) – Șase goluri și o pasă decisivă
    ……………………………………………………………………………………
  6. Heung-Min Son (Tottenham) – Patru goluri și o pasă decisivă

Tadic și Son, starurile care nu au ars etapele

Într-o epocă în care jucătorii de atac “explodează” de tineri la echipele mari ale Europei, sârbul lui Ajax și sud-coreeanul lui Tottenham au răzbit cu greu. Primul a fost descoperit de Vojvodina Novi-Sad, a jucat în Olanda și a devenit cu adevărat vizibil ca decar al lui Southampton. Ajax l-a cumpărat vara trecută cu doar zece milioane de euro într-o afacere marcă proprie pentru clubul din Amsterdam, iar pariul cuplului Van der Sar – Overmars s-a dovedit câștigător. Ajuns la maturitatea sportivă, conduce Ajax spre gloria europeană și, foarte probabil, va fi și anul viitor liderul din teren al unei echipe tinere.

OFERTA SPECIALĂ BETANO PENTRU TADIC ȘI SON:

Pentru Son, rampa de lansare s-a numit Bundesliga, unde a jucat pentru Hamburg și Bayern Leverkusen. A costat-o pe Tottenham 30 de milioane de euro în 2015, iar afacerea părea una proastă până în urmă cu două sezoane. După ce s-a acomodat rigorilor din fotbalul englez, a devenit rapid o aripă greu de rapid, a înscris zeci de goluri și, grație evoluțiilor bune din meciurile importante, și-a câștigat statutul de titular și de membru al liniei ofensive clasice din care mai fac parte, în mod obișnuit, Christian Eriksen, Dele Alli și Harry Kane.

Drumul lui Dușan Tadic în fotbal:

2003-2010: Vojvodina Novi-Sad;
2010-2012: FC Groningen (transferat cu 1,1 milioane de euro);
2012-2014: Twente (transferat cu 5,5 milioane de euro);
2014-2018: Southampton (transferat cu 14 milioane de euro);
2018-prezent: Ajax Amsterdam (transferat cu 11,4 milioane de euro); – 20 de milioane de euro, cea mai mare a carierei – un trofeu, cupa 2018/2019 câștigată acum câteva zile;
Are 131 de goluri și 142 de pase decisive în 470 de meciuri, 15 goluri în 62 de meciuri pentru naționala Serbiei;

Drumul lui Heung-Min Son în fotbal:

2008-2003: FC Seoul, echipele de tineret ale lui Hamburg și echipa mare a lui Hamburg;
2013:2015: Bayern Leverkusen (transferat cu 10 milioane de euro);
2015-prezent: Tottenham Hotspur (transferat cu 30 de milioane de euro);
Are 132 de goluri și 50 de pase decisive în 384 de meciuri, 23 de goluri în 72 de meciuri jucate la naționala Coreei de Sud;

Ajax – Tottenham (1-0 în tur), echipele probabile:

Ajax Amstedam: Onana – Mazraoui, Blind, De Ligt, Tagliafico – Van de Beek, De Jong, Schone – Ziyech, Tadic, Neres
Tottenham: Lloris – Trippier, Alderweireld, D. Sanchez, Rose – M. Sissoko, Wanyama – Alli, Eriksen, Lucas Moura – Son

Leave a Reply