novak djokovic

Cum a câștigat Novak Djokovic primul titlu la Roland Garros

Novak Djokovic a avut nevoie de 12 ani pentru a ridica deasupra capului Trofeul Muschetarilor. A reușit în finala din 2016 de la Roland Garros, câștigată contra lui Andy Murray 3-6 6-1 6-2 6-4.

Sârbul a văzut în trei rânduri cum trofeul i-a fost luat din mînă, în 2012 și 2014 de Nadal, iar în 2015 de Wawrinka.

Nu s-a lăsat nici un moment, iar în 2016 a repurtat primul său succes pe celebra zgură franceză și, odată cu acesta, a bifat Marele Șlem necalendaristic, câștigând toate cele patru turnee de Grand Slam în cariera sa, dar nu în acelasși sezon.

Djokovic beneficiază de un pariu special pe BETANO.com. Cu o cotă de 3,3 se poate paria că va câștiga toate turneele de Mare Șlem din acest an, iar cu cota 12 că le va câștiga pe toate din anul 2017.

În finala cu Murray, Djokovic a pierdut primul set și părea că va eșua din nou la Roland Garros. Numai că a întors jocul și a adus totul în favoarea sa. Iată cum a reușit.

Lupta forehand-urilor

Murray a dominat primul set cu execuțiile puternice și precise de forehand trimise la a treia lovitură din punct, după serviciul său. În 83% dintre situații, Murray și-a urmat serviciul cu lovituri de dreapta care i-au adus controlul în punct.

Între timp, Djokovic a comis 13 greșele neforțate încercând lovituri de forehand în primul set.

Numai c,  în manșa a doua, sârbul și-a revenit la acest capitol și a început să ghideze loviturile de dreapta precis, pe linia din spate a terenului. Iar din acel moment, jocul său s-a relaxat, a intrat în tiparul mașinii de tenis pe care toți o știu. Murray a intrat în rolul celui care se chinuie să țină pasul. Procentajul britanicului de a lovi cu dreapta după propriul serviciu a scăzut la sub 50%.

Poziționarea pe teren

Un alt efect al conexiunii bune realizate de Djokovic cu mingea a fost împingerea lui Murray în spatele terenului. În primul set, britanicul lovise de 15 ori din interiorul terenului, punând presiune. În setul secund, Murray a putut lovi din teren doar de 4 ori! De la cele 10 lovituri câștigătoare din primul set, în următoarele trei seturi Murray a mai reușit doar 13 lovituri câștigătoare!

Serviciul mereu de serviciu

Djokovic a avut un serviciu constant, în timp ce adversarul său a fluctuat mult la acest capitol. Britanicul a avut un procentaj de 50% de puncte câștigate pe primul serviciu, iar Djokovic 69 de procente. La al doilea serviciu, Murray a avut 41%, iar Djokovic 59%.

Murray a mizat mult pe forța serviciului al doilea, pe care l-a trimis și cu 160km/h, în loc de cei 130 km/h obișnuiți. Numai că ruleta nu a mers și au apărut duble greșeli, prima la 30-40 în al doilea game al setului 2, atunci când Murray a dat semnalul că se transformă din vânător în vânat. După acel moment, Murray a mai câștigat doar 7 din 24 de game-uri.

Economie de picioare

Murray a intrat în finală cu 17 ore și 50 de  minute jucate, în timp ce Djokovic alergase doar 12 ore și 54 de minute. Oboseala s-a văzut la punctele mai lungi de 10 schimburi de mingi. Sârbul le-a câștigat în proporție de 53%.

În setul al treilea, Murray a câștigat doar 20% dintre punctele lungi! Cele cinci seturi jucate cu Radek Stepanek și Mathias Bourgue în ultimele zile și-au spus cuvântul pentru britanic, în timp ce economia la alergat a lui Djokovic a făcut și aici diferența.

 

Leave a Reply