Transferuri: Van Dijk, Costa, Coutinho, Aubameyang

Top 10: transferurile lunii ianuarie

Perioada de mercato din iarnă nu are, de obicei, nume mari în prim plan. Există negocieri și zvonuri în fiecare ianuarie, însă cluburile mari fac puține mutări în mijlocul sezonului, bazându-se pe lotul construit vara. Tradiția a fost uitată în 2018. Pentru transferuri s-a plătit peste 1 miliard de euro în ianuarie, o sumă de neimaginat chiar acum câteva luni.

Dacă până acum au existat doar doi fotbaliști transferați în perioada de iarnă cu peste 50 milioane € (Oscar la Shanghai SIPG anul trecut și Fernando Torres la Chelsea în 2011), luna trecută au fost 5 jucători pentru care s-a plătit mai mult. Van Dijk a devenit cel mai scump fundaș din istorie, Aubameyang – cel mai scump african, iar cluburi ca Barcelona, Atletico, Manchester City, Liverpool sau Arsenal au depășit propriile recorduri. Neymar a rămas cel mai scump fotbalist din lume, dar ne întrebăm până când.

În fiecare zi, pe Betano ai sute de pariuri la cele mai importante meciuri. Înregistrează-te acum!

  1. Theo Walcott – 22,500,000 €

Everton e, în continuare, pe profit după banii luați în vară pentru Lukaku și își permite să plătească sume destul de mari. Echipa de pe Merseyside are acum în lot cei doi jucători care erau așteptați să conducă naționala Angliei spre glorie în urmă cu peste 10 ani: Walcott și Rooney. Walcott a venit de la Arsenal pentru 20 milioane de lire sterline, după 12 sezoane în Londra. Cariera lui stagnase, însă a început bine la noul club: cu o pasă de gol la debut și o „dublă” în al doilea meci.

  1. Andre Ayew – 22,800,000 €

Amenințați cu retrogradarea, cei de la Swansea s-au văzut nevoiți să bage mâna în buzunar. L-au readus pe Andre Ayew, ghanezul care a impresionat la ei în 2015-16. Ayew a părăsit Swansea în 2016, fiind cumpărat de West Ham după doar un sezon în Premier League, pentru o sumă asemănătoare celei de acum. Deși nu a evoluat la același nivel pentru „ciocănari”, Swansea așteaptă ca Ayew să fie din nou la nivelul de acum doi ani și să contribuie la menținerea pe prima scenă.

  1. Lucas Moura Lucas Moura – 28,000,000 €

Tottenham reușește să fie în top în Anglia fără să plătească sume de transfer exorbitante. Aducerea lui Lucas de la PSG i-a costat peste 25 milioane de lire sterline, una dintre cele mai mari sume plătite de club, însă nu se apropie de numerele celorlalte echipe din top 6. Lucas Moura devenea, în 2013, cel mai scump jucător cumpărat de PSG, plătind 45 milioane celor de la Sao Paulo. Brazilianul a fost titular constant în capitala Franței până în vară, când nu a mai avut loc de Neymar și Mbappe. Are șanse mai mari să joace la Tottenham, deși va avea concurență puternică și aici.

  1. Inigo Martinez – 32,000,000 €

Un transfer 100% basc în topul lunii ianuarie. După peste 10 ani la Real Sociedad, Inigo Martinez s-a mutat la Athletic Bilbao. Bilbao i-a achitat clauza de reziliere fundașului central de 26 ani, un record pentru club. Și-au permis să plătească atât mulțumită celor de la Manchester City, care le-au umplut conturile cu doar câteva ore înainte. Inigo Martinez va fi coleg cu un român din vară: Cristi Ganea, care a semnat deja cu bascii și va pleca de la Viitorul Constanța la finalul sezonului.

  1. Cedric Bakambu – 40,000,000 €

Ultimii ani ne-au obișnuit cu super transferuri făcute de cluburile chineze. Cedric Bakambu a fost luat de Beijing Gouan de la Villarreal pentru 40 milioane, însă mutarea nu e oficială deși congolezul a debutat la noul club! Federația Chineză a impus, anul trecut, o taxă de 100% pentru transferurile jucătorilor străini care depășesc 7 milioane de dolari. Din acest motiv, Beijing Gouan încă nu a oficializat venirea lui Bakambu, încercând să ajungă la o înțelegere pentru o taxă redusă. Situația e ridicolă: atacantul a jucat pentru chinezi și chiar a înscris într-un meci amical la doar câteva zile după ce președintele lui Beijing spunea că nu au nicio legătură cu plecarea lui din Spania.

  1. Diego Costa – 56,900,000 €

Întoarcerea lui „Digao” la Atletico Madrid e oficială din septembrie, însă nu a putut fi aprobată decât pe 1 ianuarie din cauza unei interdicții la transferuri. Diego Costa a jucat la Atletico până în 2014, iar după un sezon în care a fost golgheterul echipei și a contribuit decisiv la un titlu de Primera în fața lui Real și Barcelona a fost cumpărat de Chelsea. Atacantul a jucat la fel de bine în Londra, până când un conflict cu Antonio Conte l-a forțaț să părăsească Anglia. Costa a jucat primul meci oficial din 2018 în cupă și a înscris la câteva minute după ce a intrat pe teren. A marcat și la revenirea în La Liga, pentru a fi eliminat din cauza bucuriei excesive de la gol.

  1. Pierre-Emerick Aubameyang – 63,700,000 €

Dorit insistent în China, Aubameyang a ales să rămână în fotbalul mare și a semnat cu Arsenal. Golgheterul lui Dortmund în ultimii trei ani și al Bundesliga în sezonul trecut, gabonezul a devenit cel mai scump fotbalist african din istorie. Anunțat în ultima zi a perioadei de mercato, transferul atacantului face din Arsenal o echipă cu o ofensivă de temut: Lacazette, Ozil, Mkhitaryan, Aubameyang. Mkhitaryan s-ar fi regăsit și el pe listă dacă nu ar fi fost parte a schimbului iernii: el a venit de la Man United, unde a plecat Alexis Sanchez. Ambii sunt jucători cu cotă de piață de zeci de milioane, însă nu a fost achitat niciun cent de către cluburi.

  1. Aymeric Laporte Aymeric Laporte – 65,200,000 €

Bilbao și-a permis să plătească atât de mult pe Inigo Martinez după plecarea lui Laporte. Manchester City a achitat clauza de reziliere de 57 milioane de lire sterline pentru fundașul central, devenit cel mai scump transfer din istoria lor. Transferul s-a făcut la câteva zile după ce Guardiola declara că City nu își permite să plătească sume foarte mari. Greu de înțeles ce înseamnă „sume foarte mari” pentru el, în condițiile în care în lotul lui City sunt patru fundași care au costat, fiecare, peste 50 milioane. Laporte a debutat în Anglia la o zi după ce a semnat contractul, într-o victorie cu 3-0 cu West Brom.

  1. Virgil Van Dijk – 84,500,000 €

Liverpool a avut probleme mari în apărare în toamnă, iar transferul lui Van Dijk a fost confirmat chiar înainte de deschiderea perioadei de transferuri. Olandezul a fost adus de la Southampton pentru 75 milioane de lire sterline, un record pentru un fundaș. A debutat la Liverpool în derby-ul cu Everton și a înscris golul victoriei în finalul meciului, fiind primul jucător în peste 100 de ani care debutează și marchează în Merseyside Derby!

  1. Philippe Coutinho – 120,000,000 €

Al doilea cel mai scump transfer din istoria fotbalului, Coutinho a costat-o pe Barcelona 120 milioane, iar suma poate ajunge până la 160 dacă diferite clauze sunt îndeplinite! Brazilianul a fost văzut drept înlocuitorul perfect pentru Neymar încă din vară, însă catalanii nu s-au înțeles atunci cu Liverpool. Coutinho a debutat la noua echipă în derby-ul Cataluniei, împotriva clubului la care a jucat o jumătate de an în 2012.

 

Leave a Reply