gheata de aur infografic

Românii care au câștigat Gheata de Aur. Georgescu, depășit doar de Messi și Ronaldo!

Gheata de Aur a Europei este un trofeu foarte râvnit în fotbalul de pe Bătrânul Continent. La un moment dat, România a contat la vârful ierarhiei, stabilind borne importante, surprinse în infograficul de mai sus realizat de operatorul internațional de pariuri sportive Betano.com.

Acordat an de an celui mai bun golgheter din toate campionatele de fotbal europene, trofeul Gheata de Aur aduce în primplan numele celor mai mari marcatori. Însă, înainte de a vedea situația la zi, să ne reamintim de fotbaliștii români care au contat în istoria acestui prestigios premiu.

Istoria României cu Gheata de Aur a Europei este una destul de veche și glorioasă. În anii ’70, numele lui Dudu Georgescu a rămas strâns legat de ea.

Tu cine crezi că va câștiga Gheata de Aur în 2018?

Fostul dinamovist a fost primul care a adus Gheata de Aur în România.  Nu o dată, ci de două ori și a câștigat patru titluri consecutive de golgheter în Liga 1 Betano (denumită Divizia A la acea vreme).

Al doilea trofeu obținut de Georgescu, cu 47 de goluri, îl menține și acum în Top 3 all time al celor mai buni marcatori din clasamentului Ghetei de Aur europene! Doar Messi și Ronaldo îl depășesc, și nu cu mult. Cifrele se văd în imaginea de mai sus.

Dorin Mateuț este al doilea român care a încălțat Gheata. A mai fost și un al treilea.

Cămătaru, marea controversă

Rodion Cămătaru a fost aproape să devină al treilea român cu o Gheată de Aur a Europei. În anul 1987, a marcat 44 de goluri pentru Dinamo, dintre care 20 au fost reușite în ultimele șase etape de campionat.

Europenii au considerat totul prea mult, prea exagerat, i-au retras Gheata și i-au oferit-o austriacului Toni Polster, cu 39 de goluri.  Totuși, lui Cămătaru i-a fost permis să păstreze trofeul în vitrina sa, nu și în palmares. A fost cea mai mare controversă din istorie.

Situația la zi

La fel ca în ultimii 20 de ani, clasamentul competiției este realizat pe baza punctelor, nu exclusiv pe baza golurilor marcate. Astfel, golurile fotbaliștilor din campionatele mai bine cotate de coeficienții UEFA strâng mai multe puncte față de golurile marcate în ligile mai slabe.

„Afacerea” din sezonul 2017/2018 pare să fie în afara sferei de influență a celor mai mari vedete, Messi și Ronaldo.

La acest moment, primul loc este ocupat de Mohamed Salah (Liverpool), cu 28 de goluri și 56 de puncte. El este urmat de Lionel Messi (Barcelona) –  25  de goluri, 50 de puncte – și Edinson Cavani (PSG) – 24  de goluri, 48  de puncte.

Cele mai multe goluri le are Jonas (Benfica), un total de 31, dar el se află doar pe locul al șaselea cu 46,5 puncte, plătind tribut mai slab cotatului campionat portughez. Cristiano Rolando este abia al optulea, cu 22 de goluri și 44 de puncte.

Leave a Reply