retrospective 2017 europa league

Retrospectiva sportivă 2017: Cupele europene (1)

Blogul Betano continuă seria retrospectivelor din 2017. După cea de ieri a Ligii 1 Betano , azi vă invităm să ne reamintim ce s-a întâmplat în Cupele Europene.

2017, Bienvenue a Paris!

Primul meci al anului din competițiile UEFA a fost unul ce nu poate fi uitat prea curând. La Paris, PSG producea primul mare șoc, umilind Barcelona cu 4-0 în optimile Ligii Campionilor. Un start de vis pentru francezi, care își scriau numele pe lista scurtă a favoritelor la trofeu. Bayern, Juventus, Real, Atletico, Manchester City erau și ele trecute – toate cu scoruri convingătoare în turul optimilor.

Inqualifiable

Era titlul din L’Equipe după returul Barcelona – PSG. După victoria cu 4-0 din tur, parizienii „reușeau” să fie eliminați. Înfrângere cu 6-1 pe Camp Nou, cu 3 goluri primite după minutul 85. O prăbușire de neimaginat pentru ei, o revenire istorică pentru catalani – numiți eroi de toată presa. Ligue 1 rămânea cu o echipă în Liga Campionilor mulțumită unei alte reveniri – cea a lui Monaco în fața lui Manchester City. Cu un tânăr necunoscut care abia împlinise 18 ani – Kylian Mbappe – strălucind în dubla manșă, echipa din principat câștiga returul cu 3-1 după un 5-3 în tur și mergea în sferturi. Suspecții de serviciu erau și ei acolo: Real, Atletico, Bayern, Juventus, Dortmund. Leicester era singura echipă a Angliei.

Buffon sau Ronaldo? Ronaldo.

Gianluigi Buffon și Cristiano Ronaldo au fost eroii lui Juve și Real în drumul spre finală. În sferturi, Juventus bătea Barcelona cu 3-0 în tur, ducând deja cu gândul la turul anterior. Camp Nou era din nou plin la retur, dar Barca nu reușea să deschidă poarta lui Buffon. În celălalt derby al sferturilor Real trecea de Bayern cu 6-3 la general, dar avea nevoie de extra time. Cristiano Ronaldo înscria de 5 ori, cu un hattrick în retur. Atletico oprea visul lui Leicester, dar al lui Monaco continua: Mbappe era din nou decisiv și monegascii eliminau Dortmund. Semifinalele aveau în prim plan aceiași doi eroi. Real tranșa rapid calificarea în fața lui Atletico, 3-0 în tur, cu încă un hattrick al Balonului de Aur. Juventus câștiga cu 2-0 la Monaco, iar returul a fost o formalitate și pentru torinezi. Finala era a lui Buffon și Ronaldo. Un portar care primise doar 3 goluri și un atacant care punctase deja de 10 ori. Portughezul a fost mai bun. O prestație excelentă, accentuată de o „dublă”, făceau scorul finalei unul categoric: 4-1. Singura consolare pentru Juventus era că golul lui Mandzukic era cel mai frumos al sezonului.

Primăvara noastră are doar Europa League

Dacă la „masa bogaților” nu am stat în primăvară, în competiția secundară am fost bine reprezentați. Steagul Ligii 1 era ținut sus de Astra, iar al României, peste granițe, de 8 stranieri: Tătărușanu, Moți, Keșeru, Rusescu, Hoban, Prepeliță, Stanciu și Chipciu. Doar ultimii trei au trecut de faza șaisprezecimilor, unde și-a încheiat aventura și Astra – eliminată de Genk, 3-2 la general. Multe echipe tari reveneau acasă atunci, printre care Tottenham, Fiorentina, Villarreal sau Zenit. Olympique Lyon făcea instrucție cu olandezii de la Alkmaar, câștigând cu 4-1 în tur și 7-1 în retur.

Ultimul stop pentru români: teatrul viselor

Pentru românii rămași, primăvara s-a încheiat pe Old Trafford. Prepeliță, cu Rostov, era eliminat de Manchester United în optimi, iar în sferturi plecau capul și Stanciu și Chipciu pe același stadion. Aveam, totuși, și în semifinale un român pe „teatrul viselor”: Ovidiu Hațegan. Arbitrul arădean conducea returul United – Celta Vito, în urma căruia englezii mergeau în finală. Pe cealaltă parte a culoarului, Lyon trecea de Roma și Beșiktaș, dar era oprită de Ajax, care le mai eliminase pe Copenhaga și Schalke. Finala era adjudecată de Manchester United, 2-0, o victorie în stilul Jose Mourinho în fața copiilor lui Ajax. United își completa vitrina cu singurul trofeu pe care nu-l câștigase până în 2017.

 

Leave a Reply