liga 1 betano retrospectiva

Retrospectiva sportivă 2017: Liga 1 Betano

Blog-ul Betano vă prezintă o serie de retrospective ale anului sportiv 2017. Prima este cea a Ligii 1 Betano.

Partea a doua a sezonului 2016-17 începea cu Viitorul pe primul loc, la două puncte de FCSB și 5 de Craiova și Mediaș. Dinamo, CFR și Astra se băteau pentru play-off, Târgu Mureș și Timișoara abia ajunseseră pe plus după depunctările masive din startul campionatului. Golgheter era albanezul Llullaku, care pleca în Kazahstan în pauza de iarnă, dar rămânea liderul marcatorilor pe tot parcursul sezonului.

Titlul decis în ultima etapă, revenirea lui Dinamo și miracolul de la Timișoara

O schimbare majoră avea loc între pauza de iarnă și finalul sezonului regulat: Astra urca în primele 6, în fața Mediașului. Astra lui Șumudică reușea să câștige în cele 5 etape rămase, în timp ce Gazul era în colaps, cu doar două puncte din 15 posibile. Viitorul își extindea avansul față de FCSB iar Dinamo prindea play-off-ul cu greu. Povestea lui Dinamo a captivat atenția tuturor, „câinii” reușind să se bată până în ultima etapă la titlu. În final, Viitorul și FCSB au terminat la egalitate de puncte, echipa lui Hagi fiind campioană grație rezultatelor directe.

Dacă titlul se decidea în ultima etapă, supraviețuirea… în ultimul minut. Lupta, în 3, între Concordia, Timișoara și Pandurii. Pandurii, pe loc de baraj până atunci, urma să retrogradeze direct după un gol primit în minutul 94 de la Botoșani. Timișoara mergea la baraj, în ciuda depunctării de 14 puncte cu care începea sezonul și a invitației în Liga 1 cu doar o săptămână înainte de startul competiției. Barajul, unul 100% bănățean, a fost câștigat de timișoreni în fața UTA-ei, 5-2 la general.

Craiova și Astra mergeau în Europa, asta și din cauza a două echipe fără drept de participare: CFR, proaspăt ieșită din insolvență, plus câștigătoarea Cupei, Voluntari, care nu depusese dosarul de licențiere. Iași încheia pe 7, fără înfrângere în play-out; peste Mediaș, Voluntari și Botoșani. Pandurii și ASA Târgu Mureș, cluburi care terminaseră pe podium în ultimii ani, mergeau în B, de unde urcau două debutante: Juventus Colentina și Sepsi Sfântu Gheorghe.

2017-18: alte nume, aceleași scenarii

Suntem aproape de finalul sezonului regulat și multe dintre poveștile ediției trecute se repetă. Lupta la titlu e tot în 3, cu FCSB anunțată favorită la început dar pe locul doi, acum după CFR. A treia echipă e Craiova, care a impresionat prin fotbalul spectaculos jucat. Dinamo e din nou cu probleme iar pe loc de play-off e o echipă fără mari pretenții, Botoșani. În subsolul clasamentului nu mai avem penalizări, dar diferența de puncte rămâne considerabilă între locurile 11 și 12. Nou promovatele Sepsi și Juventus sunt pe ultimele două poziții, lângă ele fiind Gaz Metan, în derivă după ce acum un an visa la play-off. Golgheter e tot un străin – francezul Harlem Gnohere.

Cum a mers campionatul până aici? Raportul de forțe în vârf era o schimbare anunțată de mult, de la ieșirea din insolvență a CFR-ului. Campania de transferuri și aducerea lui Dan Petrescu pe bancă au confirmat că ardelenii sunt, din nou, candidați la titlu. Situația nu a fost foarte diferită la Craiova, care a adus un antrenor nou – pe Devis Mangia – și a completat lotul cu jucători de valoare, având, însă, și mulți tineri care își continuă creșterea. Dacă la Astra și Viitorul era așteptată scăderea nivelului, după ce s-au despărțit de multe nume importante, cea a dinamoviștilor e greu de explicat. După ce s-au bătut din nou de la egal la egal cu FCSB în ediția trecută, alb-roșii au din nou emoții pentru prinderea play-off-ului. Botoșani și Astra sunt surprizele plăcute, cu rezultate foarte bune comparativ cu valoarea lotului.

Ultimele locuri arată diferența de nivel între primele două ligi. Juventus și Sepsi au dominat anul trecut în Liga 2, iar acum, cu tot cu întăririle din vară, sunt pe locuri retrogradabile. Pe locul de baraj e Gaz Metan, rămasă fără cei mai buni jucători de anul trecut dar cu mari probleme financiare.

Leave a Reply