Campionii CFR-ului din 2012: unde sunt acum?

CFR Cluj a câștigat ieri Liga 1 Betano pentru a patra oară, după o pauză de 6 ani. Precedentul, din 2012, a fost decis tot în ultima etapă, atunci clujenii luptându-se cu FC Vaslui. Un singur fotbalist a fost în lot și atunci, și acum: portughezul Camora.

Beto – 27 meciuri

Foto: TelekomSport.ro

Împrumutat de la Porto în 2011-12, Beto nu a rămas în România. A jucat la Braga, Sevilla și Sporting, iar acum e în Turcia la Goztepe Izmir. După plecarea de la CFR, și-a îmbogățit palmaresul cu o Cupă a Portugaliei și două medalii de Europa League. Internațional portughez, a fost convocat pentru Campionatul Mondial din Rusia.

Nuno Claro – 3 meciuri

Unul dintre fotbaliștii care au fost în lotul lui CFR la fiecare titlu câștigat, Nuno Claro a avut un rol episodic în 2011-12. A părăsit echipa clujeană în 2013 dar a rămas în România, jucând 3 ani la ACS Poli Timișoara și Inter Olt Slatina înainte de a agăța mănușile în cui.

Daniel Fernandes – 2 meciuri

Un fost internațional portughez, Fernandes a fost la CFR doar în turul campionatului. A plecat la Twente, unde nu a jucat deloc, iar apoi în Grecia și Statele Unite. Ultima dată a jucat în Norvegia, la Lillestrom, până în vara lui 2017.

Eduard Stăncioiu – 2 meciuri

La CFR timp de 7 ani și jumătate, Stăncioiu are trei titluri de campion cu ei. A plecat la începutul lui 2014 la Târgu Mureș, cu care a terminat pe locul 2 în următorul sezon, iar din ianuarie 2017 e în lotul lui FCSB, cu apariții foarte rare.

Mihai Mincă – 1 meci

Venit în startul acelui sezon la CFR, Mincă a rămas la Cluj până în 2017. A plecat în liga a treia, la ACS Șirineasa, echipă care a promovat acum, iar din retur s-a întors în Liga 1 Betano, la FC Voluntari.

 

Mario Camora – 28 meciuri, 1 gol

Foto: TelekomSport.ro

Singurul „supraviețuitor” din acel an, Camora a ajuns la 209 meciuri în Liga 1 Betano și e pe locul 3 în topul străinilor, ca număr de meciuri în prima divizie. Titular incontestabil în stânga apărării, portughezul e acum căpitanul lui CFR și are 30 jocuri și un gol în sezonul tocmai încheiat.

Cadu – 27 meciuri, 5 goluri

Căpitanul de atunci al „feroviarilor”, Cadu a jucat de 202 ori pentru CFR în prima ligă, în perioada 2006-2014 și a dobândit cetățenia română. A plecat în Cipru, la AEL Limassol, iar din 2015 e înapoi în țara natală. În prezent e în liga a treia portugheză, la Merelinense.

Cristian Panin – 21 meciuri

Fundașul lateral a fost o prezență constantă în echipa alb-vișinie până în vara lui 2013, când a renunțat la cariera de fotbalist. E în continuare la CFR, în stafful echipei, în calitate de team manager.

Nuno Diogo – 17 meciuri, 1 gol

Fundașul central a fost adus de la FC Brașov și a reprezentat CFR-ul timp de 3 ani. A plecat în Portugalia, jucând în liga a doua din 2014, în prezent pentru Famalicao.

Felice Piccolo – 16 meciuri, 1 gol

Piccolo a jucat 4 ani în tricoul alb-vișiniu, până în 2014, când a plecat la Spezia, în Serie B. În 2016 a plecat la Alessandria, de atunci fiind în Serie C.

Vasile Maftei – 15 meciuri, 2 goluri

Maftei a fost la CFR între 2011 și 2014, după care a jucat la Concordia și Voluntari. În iunie 2017 a devenit al 22-lea fotbalist din istorie care ajunge la 400 meciuri în prima divizie a României. Din noiembrie e în liga a patra, la Academia Rapid.

Lionn – 15 meciuri, 1 gol

Fundașul brazilian a jucat doar în acel sezon pentru clujeni, plecând vara la Rio Ave. E acolo din 2012 și a jucat peste 150 meciuri în prima ligă portugheză.

Ionuț Rada – 4 meciuri

Rada a fost prezent doar în tur, fiind împrumutat la Karlsruher în partea a doua a campionatului. A stat la CFR până în ianuarie 2015, când a plecat la Bari. E liber de contract din iarnă, ultima dată jucând în Serie C, la Fidelis Andria.

 

Modou Sougou – 33 meciuri, 10 goluri

Foto: GSP.ro

Unul dintre cei mai buni fotbaliști în acel sezon, Sougou fusese adus în vara pentru doar 300.000 €. 18 luni mai târziu, era vândut la Olympique Marseille pentru o sumă de 10 ori mai mare. Nu s-a impus la OM, însă a jucat în Ligue 1 pentru Evian. Au urmat Sheffield Wednesday și Moreirense, iar de la finalul sezonului trecut nu mai are angajament.

Gabriel Mureșan – 28 meciuri, 4 goluri

Recunoscut pentru stilul său de joc care dădea coșmaruri adversarilor, Mureșan a fost o piesă de bază în echipa clujeană timp de 6 ani. A jucat un sezon în Rusia, la Tom Tomsk, înainte de a reveni în România la Târgu Mureș. E liber de contract din vara trecută, spunând că „are deja o gheată agățată în cui”.

Rafael Bastos – 27 meciuri, 3 goluri

Cariera lui Bastos putea merge mult mai sus, însă a ales drumul Asiei. După ce a fost vândut de CFR, în ianuarie 2013, a bifat 10 cluburi din 6 țări diferite: Arabia Saudită, Bulgaria, Kuweit, Brazilia, Emiratele Arabe Unite și Thailanda. Acum joacă la Clube de Regatas, în liga a doua braziliană.

Sixto Peralta – 23 meciuri

Peralta a atras imediat atenția în România, datorită CV-ului său foarte bun, jucând la Inter Milano sau River Plate. A plecat la finalul sezonului 2011-12 de la Cluj și a mai jucat doi ani și jumătate în Chile, unde și-a încheiat cariera.

Ioan Hora – 21 meciuri, 1 gol

Cariera lui Hora a avut o traiectorie interesantă. O tânără speranță în 2011, nu s-a impus la CFR și a plecat la ASA Târgu Mureș în 2014. Sezonul 2015-16 a fost cel mai bun al carierei, fiind golgheterul Ligii 1 la Pandurii. A urmat un transfer în Turcia, la Konyaspor, unde a rezistat doar un an. Acum e în liga a doua, la Elazigspor, împrumutat de Akhisar.

Renan Garcia – 18 meciuri, 3 goluri

Renan a fost la CFR doar în prima parte a sezonului, fiind împrumutat și apoi transferat definitiv la Sampdoria. În 2014 a plecat în Emiratele Arabe Unite, iar din vară e liber de contract, ultimul club fiind Emirates Club.

Stojan Vranjes – 14 meciuri, 2 goluri

Internațional bosniac adus în iarnă de la Pandurii, sub formă de împrumut. A părăsit România la finalul sezonului, jucând în Serbia și Polonia, inclusiv la Legia Varșovia. Din iarnă a revenit în Bosnia, la Zeljeznicar.

Viorel Nicoară – 12 meciuri

Nicoară a jucat timp de 2 ani la CFR, fără să își facă loc în prima echipă. A jucat apoi la Pandurii, Maccabi Petah Tikva și Astra, iar din această iarnă e în tricoul lui Juventus Colentina.

Roberto De Zerbi – 10 meciuri, 3 goluri

A venit pe finalul carierei la CFR, de la Napoli. A plecat de la Cluj în 2012 și a mai jucat doar 6 luni la o echipă de amatori din Italia. A început cariera de antrenor în ligile inferioare, debutând în Serie A la Palermo, în 2016. Din octombrie o conduce pe Benevento, ultima clasată din Serie A.

Celestino – 9 meciuri, 1 gol

Celestino a plecat de la CFR în 2013, după un an și jumătate în care a jucat foarte puțin. A stat 4 ani în Portugalia, iar din vară joacă în liga a doua din Cipru, la Enosis Neon Paralimni.

Bakary Sare – 6 meciuri

Adus ca o mare speranță de la Anderlecht, Sare nu a evoluat foarte mult în România. CFR l-a împrumutat la Dinamo Zagreb și Al Ain, plecând liber de contract în 2014. E în Portugalia de atunci, acum la Belenenses.

Nicolas Godemeche – 6 meciuri

A venit în februarie 2012 și a plecat la capătul următorului sezon în Belgia, la Beveren. S-a retras în 2015, la 31 ani.

Dominique Kivuvu – 3 meciuri

A jucat doar 25 meciuri în 2 ani și jumătate petrecuți în Gruia, plecând în 2013. Și-a găsit club abia în 2015, în Angola, țară pe care o și reprezintă la nivel internațional. În prezent joacă în liga a patra din Olanda, la DOVO.

Emmanuel Kone – 1 meci

Kone a plecat la mijlocul acelui sezon în Franța, liber de contract, la Sedan. Din 2013 e în Grecia, întâi la Levadiakos, apoi la Apollon Smyrnis.

 

Pantelis Kapetanos – 28 meciuri, 12 goluri

Foto: ProSport.ro

Golgheterul din acel sezon a mai stat 6 luni la CFR, întorcându-se la Steaua. După alte 6 luni acolo a plecat în Grecia, fiind antrenat de Răzvan Lucescu la Skoda Xanthi. Sezonul trecut a jucat pentru Veria, iar din vară e liber și speră să își găsească un nou angajament.

Ronny – 26 meciuri, 5 goluri

Brazilianul a fost 3 ani sub contract cu CFR, însă accidentările nu i-au dat voie să joace prea mult. A fost împrumutat în ultimul sezon la Rio Ave, după care a revenit în fotbal abia la un an și jumătate distanță. De atunci e la Comercial, club din liga a treia a campionatului local din Sao Paulo.

Rui Pedro – 13 meciuri

Portughezul a rămas în istoria fotbalului nostru, fiind singurul care a reușit un hattrick în Liga Campionilor pentru o echipă română. A jucat 3 ani la CFR, până în 2014. Apoi a mers la Academica de Coimbra, ȚSKA Sofia și Ferencvaros, actualul său club.

Weldon – 12 meciuri, 7 goluri

A jucat doar în tur pentru CFR, fiind apoi împrumutat în China pentru un an. A părăsit formația clujeană în vara lui 2013 și a trecut pe la 8 cluburi de atunci, acum jucând în ligile inferioare din Brazilia.

Liviu Ganea – 5 meciuri

Crescut de Dinamo, Ganea a fost cumpărat de CFR în iarna lui 2011-12. Accidentările i-au oprit progresul, continuându-și cariera la Chiajna, Brașov, Iași și Clinceni. S-a retras la 29 ani, în 2016, dar a revenit în toamnă la Carmen București, în liga a patra.

Cristian Bud – 3 meciuri

Bud a jucat 3 meciuri în startul sezonului, fiind apoi împrumutat la Mediaș. După un alt împrumut la FC Bihor a plecat de la CFR, în Ungaria, la Debrecen. A mai evoluat la Mediaș, Pandurii și Milsami Orhei (Moldova) înainte de a reveni în Gruia acum 2 ani. În vară a plecat la ACS Poli Timișoara, unde a rezistat doar două luni, iar acum e la Concordia Chiajna.

 

Jorge Costa

A fost antrenorul echipei până aprilie, iar acest titlu rămâne singurul lui trofeu. După CFR, cariera lui a mers în jos: a condus cluburi din Cipru, Portugalia și Tunisia, din noiembrie find la Tours – ultimul loc din liga a doua franceză. A avut și o experiență de selecționer, conducând naționala Gabonului între 2014 și 2016.

Ioan Andone

Cel care a redresat corabia și a luat titlul nu a rămas mult la echipă, demisionând după jumătate de an. A mai antrenat, după CFR, în Kazahstan, Arabia Saudită și Cipru. Ultimul angajament a fost în România, la Dinamo, între mai 2016 și februarie 2017.

Leave a Reply