„El Clasico”, fără Messi și Ronaldo după 11 ani. Cum arăta fotbalul la ultimul meci fără ei?

Duminică, de la 17:15, Barcelona și Real Madrid se întâlnesc în Clasicul Spaniei! După aproape 11 ani, pe teren nu va fi niciunul dintre Messi și Ronaldo. Cum arăta fotbalul la ultimul derby fără cei mai mari fotbaliști ai mileniului?

Julio Baptista: eroul Realului în 2007, rezervă la CFR Cluj în 2018

Ultimul meci fără Messi și Ronaldo s-a jucat pe Camp Nou, în decembrie 2007, iar Realul a câștigat cu 1-0, printr-un gol marcat de Julio Baptista. Brazilianul a avut doar 3 goluri în acel sezon, plecând la AS Roma în vară. A jucat 2 ani și jumătate în capitala Italiei, apoi a petrecut aceeași perioadă la Malaga, înainte de revenirea în Brazilia la Cruzeiro și de o experiență în Statele Unite, la Orlando City. În august, după 19 luni de inactivitate, Baptista a revenit în fotbal și a semnat cu CFR Cluj. Are doar două meciuri pentru ardeleni, în total, 42 de minute.

Ronaldinho și Raul erau vedetele

Jucătorii emblematici înaintea acelui clasic erau încă Ronaldinho și Raul.

Pentru Ronaldinho, acel meci a fost ultimul derby cu Real: a ratat returul din cauza unei accidentări și a plecat, la finalul sezonului, la Milan. Lângă el, își făcuseră loc în echipa de bază a catalanilor jucători proveniți din La Masia, precum Xavi sau Iniesta, dar erau și fotbaliști experimentați ca Eto´o sau Deco.

La Madrid, era galatică de la începutul anilor 2000 se apropia de final. Beckham, Figo și Roberto Carlos plecaseră, iar experimentul olandez cu Robben, Sneijder sau van Nistelrooy nu a funcționat. Raul, Casillas și Guti rămâneau fotbaliștii exponențiali, însă doar pentru puțin timp, înainte ca Real să îi aducă pe Ronaldo și Kaka.

Zidane, cel mai scump fotbalist al lumii

Cele mai importante transferuri sunt, acum, pe sume ce depășesc suta de milioane. În decembrie 2007, recordul aparținea Realului, care plătise 77,500,000€ pe Zinedine Zidane în 2001.

Barcelona, care acum plătește sume exorbitante, era mult mai calculată. Deși în echipă erau Ronaldinho, Thuram sau Henry, cel mai scump jucător din istoria lor era „olandezul zburător” Marc Overmars! Adus de la Arsenal în 2000, pentru 40 de milioane, Overmars s-a retras în 2004, la 31 de ani, din cauza accidentărilor.

Niciun transfer între Real și Barcelona de atunci!

Doar 20 de fotbaliști au plecat de la o rivală la cealaltă, în peste 100 de ani! Gheorghe Hagi a reprezentat ambele cluburi, însă nu transferându-se direct, ci trecând, între ele, pe la Brescia. Ultimul jucător care a fost subiectul unei astfel de mutări este argentinianul Javier Saviola, plecat din Catalunia în capitala Spaniei. Atacantul a ajuns la final de contract cu Barcelona în vara lui 2007, când a ales să semneze cu Real. Înaintea lui, cel mai recent era Luis Figo, în 2000. În direcția opusă nu a mai mers nimeni de peste 20 de ani! Luis Enrique e ultimul jucător care a plecat de la Real la Barcelona, în 1996.

Cristiano Ronaldo aducea Liga Campionilor la Manchester

Liga Campionilor a fost câștigată de Manchester United, la penalty-uri, în fața lui Chelsea. Cristiano Ronaldo era golgheterul, formând un trio ofensiv letal cu Wayne Rooney și Carlos Tevez. Portughezul lua titlul de golgheter și în Premier League, unde United o depășea din nou pe Chelsea, cu doar două puncte. Manchester City era o echipă de mijlocul clasamentului, la care, după venirea șeicilor, a rămas doar Joe Hart.

La Liga era a Madridului, la mare distanță de Barcelona, care urma să termine pe 3 – după Villarreal.

În Italia, Juventus revenea în prima ligă după scandalul Calciopoli, dar titlul mergea la Inter Milano. Bayern se pregătea de un nou trofeu în Bundesliga, iar Ligue 1 era dominată categoric de Olympique Lyon. Între 2001-02 și 2007-08, OL lua 7 campionate la rând, performanță de care PSG nu a reușit să se apropie. În 2007, echipa din Paris se lupta să evite retrogradarea!

În România, CFR urma să câștige primul titlu!

CFR Cluj a câștigat Liga 1 Betano pentru a patra oară în această vară. În decembrie 2007, clujenii erau pe primul loc și se băteau la titlu cu Steaua. CFR a avut câștig de cauză, cucerind, la finele sezonului, primul titlu de campioană, la un punct în fața roș-albaștrilor. Rapid și Dinamo terminau pe 3 și 4, urmate de Unirea Urziceni, Poli Timișoara, FC Vaslui și Oțelul Galați.

Fotbalistul român al anului 2007 era Adi Mutu, aflat la al doilea sezon excelent cu Fiorentina. Naționala era calificată la EURO 2008, după ce câștigase o grupă cu Olanda și Bulgaria.

 

Caseta tehnică a ultimului meci fără Messi și Ronaldo

23 decembrie 2007, Camp Nou

FC Barcelona – Real Madrid 0-1 (Julio Baptista 35)

Barcelona: Victor Valdes – Carles Puyol (Gianluca Zambrotta 77), Rafael Marquez, Gabriel Milito, Eric Abidal – Deco (Giovani dos Santos 57), Yaya Toure, Xavi (Bojan Krkic 81) – Ronaldinho, Samuel Eto´o, Andres Iniesta

Rezere: Albert Jorquera, Lilian Thuram, Eidur Gudjohnsen, Thierry Hery

Antrenor: Frank Rijkaard

Real Madrid: Iker Casillas – Sergio Ramos (Miguel Torres 88), Pepe, Fabio Cannavaro, Gabriel Heinze – Wesley Sneijder (Fernando Gago 79), Mahamadou Diarra, Julio Baptista – Raul, Ruud van Nistelrooy, Robinho (Arjen Robben 81)

Rezerve: Jerzy Dudek, Marcelo, Guti, Javier Saviola

Antrenor: Bernd Schuster

 

Ramos și Marcelo, singurii supraviețuitori

Din cei 36 de fotbaliști aflați pe foaia de joc în decembrie 2007, doar Sergio Ramos și Marcelo au rămas. Cei mai mulți s-au retras sau au renunțat la fotbalul mare, plecând în Asia pentru a se îmbogăți. Iată unde sunt acum fotbaliștii încă activi:

Yaya Toure – Olympiacos Pireu (Grecia)

Xavi – Al Sadd (Qatar)

Samuel Eto´o – Qatar Sports Club (Qatar)

Andres Iniesta – Vissel Kobe (Japonia)

Giovani dos Santos – Los Angeles Galaxy (SUA)

Bojan Krkic – Stoke City (Anglia)

Iker Casillas – FC Porto (Portugalia)

Sergio Ramos – Real Madrid

Pepe – Beșiktaș Istanbul (Turcia)

Wesley Sneijder – Al Gharafa (Qatar)

Julio Baptista – CFR Cluj (România)

Robinho – Sivasspor (Turcia)

Fernando Gago – Boca Juniors (Argentina)

Arjen Robben – Bayern Munchen (Germania)

Miguel Torres – Malaga (Spania)

Marcelo – Real Madrid

Bernd Schuster (antrenor) – Dalian Yifang (China)

Henry antrenează în Liga Campionilor; Cannavaro se bate la titlu în China

7 dintre fotbaliștii de atunci sunt, acum, antrenori principali; 2 sunt secunzi iar alți 2 lucrează ca directori sportivi:

Thierry Henry – antrenor, AS Monaco (Franța)

Fabio Cannavaro – antrenor, Guangzhou Evergrande (China)

Gabriel Heinze – antrenor, Velez Sarsfield (Argentina)

Raul – antrenor, Real Madrid U18

Ruud van Nistelrooy – antrenor, PSV Eindhoven U19 (Olanda)

Gianluca Zambrotta – antrenor, liber de contract (ultima dată în India, la Delhi Dynamos)

Gabriel Milito – antrenor, liber (ultima dată în Chile, la O´Higgins)

Guti – antrenor secund, Beșiktaș Istanbul (Turcia)

Javier Saviola – antrenor secund, FC Ordino (Andorra)

Eric Abidal – director sportiv, Barcelona

Rafael Marquez – director sportiv, Atlas (Mexic)

Leave a Reply