Zabivaka_2017

Mascotele Campionatului Mondial

Nu doar fotbalul e așteptat la Mondial. La ultimele ediții, lansările mingilor, ale melodiilor competiției sau mascotelor au avut parte de un interes uriaș. Lupul Zabivaka va fi mascota turneului din Rusia. Cine au fost predecesorii lui?

Pariază pe Campionatul Mondial! Pe Betano ai deja în ofertă toate meciurile și sute de pariuri speciale!

 

World Cup Willie – Anglia 1966

Inventatorii fotbalului au fost primii care au creat o mascotă pentru Campionatul Mondial. Naționala Angliei e poreclită „Cei trei lei”, așa că au ales un leu îmbrăcat în steagul Regatului Unit. World Cup Willie a fost atât de popular încât pentru el a fost compusă și o melodie!

Juanito – Mexic 1970

Mexicanii au ales o variantă umană pentru mascotă. Juanito („Micul Juan”) era un băiețel îmbrăcat în echipamentul de joc al naționalei Mexicului, cu un sombrero pe cap și o minge la picior.

Tip și Tap – Germania 1974

Nemții au preferat tot o mascotă umană, însă au plusat, venind cu doi băieți. Alegerea mascotelor a avut și o conotație politică: turneul s-a jucat în Germania de Vest, iar apariția celui de-al doilea personaj a fost pentru a reprezenta cealaltă jumătate, Germania de Est.

 

Gauchito – Argentina 1978

Gaucho este termenul folosit în America de Sud pentru cowboy și unul dintre simbolurile Argentinei. De aici derivă numele mascotei, un băiat în echipamentul „Albiceleste”, cu biciul și eșarfa tradiționale unui gaucho.

 

Naranjito – Spania 1982

După un leu și copii, ibericii au adus o premieră: o mascotă provenită din mâncare. A fost ales cel mai cultivat fruct, portocala, din care Spania produce anual peste 3 milioane de tone. Numele provine de la cuvântul spaniol naranja (portocală), cu sufixul diminutiv –ito.Ca și la precedentele ediții, mascota este în echipamentul echipei naționale.

Pique – Mexic 1986

Mâncare și patru ani mai târziu, dintr-o zonă diferită a gastronomiei. Mexicul a ales jalapeno ca mascotă, ardeiul tradițional al țării. Numele Pique este unul comun în țările vorbitoare de spaniolă, însă în 1986 a fost ales pentru apropierea de cuvântul picante – picant. Ca și Juanito la primul mondial mexican, Pique poartă un sombrero. Are în plus mustața!

Ciao – Italia 1990

Mascota din 1990 a fost foarte simplă, cu o figurină în culorile steagului italian și o minge de fotbal în locul capului. Numele „ciao” reprezintă cea mai folosită formă de salut în Italia. Dacă pentru mascotă nu au depus prea mult efort, organizatorii se pot lăuda și azi cu Un estate italiana, probabil cea mai frumoasă melodie oficială a unui turneu.

Striker – SUA 1994

Striker, câinele Campionatului Mondial – pe numele lui complet a fost un câine îmbrăcat în culorile de pe steagul Statelor Unite. Noutatea este la nume, fiind ales un post de pe terenul de fotbal: Striker înseamnă atacant.

Footix – Franța 1998

Cocoșul galic este unul dintre simbolurile Franței și a fost mascota Campionatului Mondial din 1998. Footix a fost îmbrăcat în albastru, culoarea predominantă de pe echipamentul naționalei. Numele, votat de fani, este o combinație între football și ix, sufix întâlnit des în numele galilor.

 

Ato, Kaz și Nik – Coreea de Sud/Japonia 2002

Mondialul asiatic a avut trei mascote, creaturi desenate pe calculator. Au avut parte și de o poveste dedicată lor: cei trei făceau parte dintr-o echipă de atmoball (un sport ficțional, asemănător fotbalului), unde Ato era antrenorul iar Kaz și Nik jucători. Aproape un milion de fani au votat numele mascotelor!

Goleo VI – Germania 2006

Întoarcerea leului a fost o alegere controversată, fiind văzut ca simbol al rivalilor englezi fără legătură cu Germania. Goleo VI, un leu îmbrăcat în tricoul naționalei, a apărut întotdeauna alături de mingea Pille. Numele e o combinație între gol, leo (leu în latină) și anul 2006, în timp ce Pille este un termen din argoul german pentru minge.

 

Zakumi – Africa de Sud 2010

Pentru turneul din continentul negru a fost ales un leopard în galben-verde, culorile naționalei. Zakumi provine de la Za – codul Africii de Sud – și Kumi, numărul 10 în mai multe limbi africane.

Fuleco – Brazilia 2014

Armadillo este un animal pe cale de dispariție ce trăiește numai în Brazilia și a fost ales pentru a trage un semnal de alarmă în privința mediului înconjurător. Fuleco este o combinație între cuvintele futebol și ecologia.

 

Zabivaka – Rusia 2018

Peste un milion de oameni au votat ca mascota turneului final din Rusia să fie un lup. Zabivaka înseamnă „marcatorul” în rusă și este îmbrăcat în echipamentul echipei naționale.

Leave a Reply