Echipele Mondialului: Tunisia (27/32)

Tunisia este echipa evidențiată pe blogul Betano astăzi. Face parte din grupa G, alături de Belgia, Panama și Anglia.

Tunisia a avut una din grupele ușoare în preliminariile africane și a câștigat-o neînvinsă, calificându-se în dauna naționalelor din RD Congo, Libia și Guineea.

Va fi a cincea participare a tunisienilor la Mondial. Au debutat în 1978 și atunci au avut cea mai bună performanță: au câștigat un meci. Niciodată nu au trecut de grupe, unicul succes fiind obținut chiar în primul meci jucat la turneul final.

Palmares la Campionatul Mondial: 12 meciuri – 1 victorie, 4 egaluri, 7 înfrângeri – golaveraj 8-17

Cele mai multe meciuri: Riadh Bouazizi, Kaies Ghodhbane, 8

Cele mai multe goluri: 8 jucători, 1

Citește, pe blogul Betano, toate prezentările echipelor de la Campionatul Mondial!

Tunisia se întoarce la Mondial după 12 ani, pentru a cincea participare. Nord-africanii au avut 3 participări consecutive între 1998 și 2006, de fiecare dată părăsind competiția în grupe după un egal și două eșecuri. Au trecut 11 meciuri de la unicul lor succes la un Campionat Mondial și speră să oprească seria în ultima etapă a grupelor, cu Panama. Tunisienii au de fiecare dată o echipă valoroasă, cu care, ciudat, nu obțin rezultate. La Cupa Africii pe Națiuni au 7 participări consecutive în care nu au atins semifinalele, reușind o singură dată să câștige competiția: în 2004, când a fost gazdă. Mai au în palmares două medalii de argint la cupa continentului negru (1965 și 1996) și două locuri 4 (1978 și 2000).

Cota să câștige turneul: 1000.00!

La egalitate cu Panama și Arabia Saudită pentru cea mai mare cotă la trofeu, Tunisiei nu i se acordă vreo șansă să treacă de grupe. Chiar dacă nu ar avea acest complex al Mondialului, posibilitățile lor sunt mult sub cele ale Belgiei sau Angliei, pe care le vor înfrunta în primele 2 etape. Din lotul Tunisiei nu fac parte trei jucători ce ar fi putut face diferența: Youssef Msakni, vedeta naționalei din ultimii ani, s-a accidentat la genunchi în aprilie. Accidentat e și atacantul Yassine Khenissi, cel mai bun marcator al lor în absența lui Hamdi Harbaoui. Harbaoui, golgheterul campionatului belgian, nu a fost convocat. Cauza e, probabil, un conflict mai vechi al lui cu federația tunisiană – și nu s-a ferit să spună public acest lucru după ce a fost ignorat de antrenor. Nu e singura controversă din jurul selecționerului Nabil Maaloul. E criticat și pentru că a adus fotbaliști cu dublă cetățenie, care au refuzat orice convocare înainte de calificarea la Mondial. Cel mai valoros jucător ce a mers în Rusia e Wahbi Khazri, mijlocaș ofensiv de la Rennes. Un nume cunoscut pentru noi e Syam Ben Youssef, fundaș central care a jucat 3 ani în Liga 1 Betano pentru Astra Giurgiu.

Echipa probabilă (4-3-3)

Aymen Mathlouthi (Al-Batin) – Hamdi Nagguez (Zamalek), Syam Ben Youssef (Kasimpașa), Yassine Meriah (Sfaxien), Ali Maaloul (Al Ahly) – Ellyes Skhiri (Montpelier), Mohamed Amine Ben Amor (Al-Ahli), Ferjani Sassi (Al-Nassr) – Naim Sliti (Dijon), Wahbi Khazri (Rennes), Saif-Eddine Khaoui (Troyes)

Programul Tunisiei la Campionatul Mondial

18 iunie, ora 21:00 – Anglia

23 iunie, 15:00 – Belgia

28 iunie, 21:00 – Panama

Leave a Reply