Echipele Mondialului: Iran (8/32)

Grupa B ajunge azi la final în prezentările Betano. E rândul Iranului, după Portugalia, Spania și Maroc.

Iran a fost a treia echipă care să se califice la Campionatul Mondial, după gazda Rusia și Brazilia. A câștigat grupa A din runda a treia a preliminariilor Asiei fără înfrângere și având 9 meciuri din 10 fără gol primit. Adversarele au fost Coreea de Sud, Siria, Uzbekistan, China și Qatar.

Va fi a 5-a participare la Campionatul Mondial a Iranului și e prima dată când se califică la turnee finale consecutive. A debutat în 1978 și a mai participat în 1998, 2006 și 2014. Niciodată nu a trecut de grupe.

Palmares la Campionatul Mondial: 12 meciuri – o victorie, 3 egaluri, 8 înfrângeri – golaveraj 7-22

Cele mai multe meciuri: Mehdi Mahdavikia, Andranik Teymourian 6

Cele mai multe goluri: 7 jucători, 1

Citește, pe blogul Betano, toate prezentările echipelor de la Campionatul Mondial!

Iran a avut un drum excelent spre Rusia, în cele două grupe ale preliminariilor din Asia având 12 victorii și 6 egaluri, cu un golaveraj excelent: 36-5. E, de departe, cel mai bun moment al naționalei persane, care are, însă, ghinionul unei grupe imposibile la Mondial. În 4 prezențe la turneul final nu a reușit să treacă de grupe și istoria pare să se repete. Mai mult, Iran a câștigat doar un meci din 12 – unul important, în 1998 cu Statele Unite, ținând cont de situația politică dintre ele de atunci. Pe plan continental, Iran a câștigat de trei ori Cupa Asiei – consecutiv, între 1968 și 1976. La ultimele trei ediții au fost eliminați, surprinzător, în sferturi. Nu au mai luat o medalie din 2004, aceea fiind de bronz.

Cota să câștige turneul: 500.00!

Iran are un antrenor cu nume: Carlos Queiroz, cu Real Madrid sau naționala Portugaliei în CV. Acesta a reușit să îi readucă o identitate „Stelelor Persiei”, care mizează pe un joc letal de contraatac. Apărarea a mers excelent în preliminarii, unde a avut 12 meciuri consecutive fără gol primit, iar atacul și-a făcut treaba. În ultimele jocuri amicale Iran a încercat un sistem mai ofensiv, pregătindu-se și pentru situații mai dificile. În 2014, tot sub conducerea lui Queiroz, au arătat că pot ține piept unei naționale mari, ținând de un 0-0 cu Argentina până în prelungiri, când a marcat Messi. Vedeta echipei e atacantul Sardar Azmoun de la Rubin Kazan, care a înscris de 23 de ori pentru națională în 31 meciuri, la 23 de ani! Lipsește din lot singurul fotbalist activ cu peste 100 selecții, fundașul central Jalal Hosseini.

Echipa probabilă (4-2-3-1)

Alireza Beiranvand (Persepolis) – Ramin Rezaeian (Oostende), Morteza Pouraliganji (Al-Sadd), Majid Hosseini (Esteghlal), Milad Mohammadi (Akhmat Grozny) – Ehsan Hajsafi (Olympiacos), Saeid Ezatolahi (Amkar Perm) – Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar), Ashkan Dejagah (Nottingham Forest), Saman Ghoddos (Ostersund) – Sardar Azmoun (Rubin Kazan)

Programul Iranului la Campionatul Mondial

15 iunie, ora 18:00 – Maroc

20 iunie, 21:00 – Spania

25 iunie, 21:00 – Portugalia

Leave a Reply