Echipele Mondialului: Elveția (18/32)

Elveția, prezentată astăzi de Betano, va juca la Campionatul Mondial în grupa E. Adversarele ei vor fi Brazilia, Costa Rica și Serbia.

Elveția a avut nevoie de baraj pentru calificarea la Mondial, deși a avut 27 de puncte în grupe! A fost la egalitate cu Portugalia, ambele cu 9 victorii și o înfrângere, însă au terminat pe 2 din cauza golaverajului inferior. La baraj a eliminat-o pe Irlanda de Nord (1-0 și 0-0).

Va fi a 11-a participare a Elveției la un turneu final de Campionat Mondial și a patra consecutivă. Au debutat la a doua ediție, în 1934, și au fost gazda competiției în 1954. Doar de trei ori au atins sferturile de finală, ultima dată la turneul jucat acasă.

Palmares la Campionatul Mondial: 33 meciuri – 11 victorii, 6 egaluri, 16 înfrângeri – golaveraj 45-59

Cele mai multe meciuri: Charles Antenen, 8

Cele mai multe goluri: Josef Hugi, 6

Citește, pe blogul Betano, toate prezentările echipelor de la Campionatul Mondial!

Elveția s-a aflat, în calificări, într-o situație uluitoare: a avut 27 puncte din 30, depășită doar de trei echipe (Germania, Spania și Belgia), însă putea rata Mondialul! A avut emoții la baraj, calificându-se după un penalty controversat în deplasarea din Irlanda de Nord. Nu ar fi fost o noutate pentru ei să fie eliminați cu un număr foarte mic de înfrângeri. Au pățit-o la ultimul turneu final, EURO 2016: au ieșit în optimi, după penalty-uri, fără să piardă vreun joc. S-a mai întâmplat și în 2006, când au stabilit un record: au părăsit turneul fără să primească gol! Tot loviturile de departajare i-au trimis acasă, în optimi, în fața Ucrainei. O prezență constantă la Mondiale, Elveția nu a mai ajuns în primele 8 echipe din 1954, de când a găzduit competiția.

Cota să câștige turneul: 120.00!

Elveția stă foarte bine în apărare și se bazează pe Xhaka în linia mediană, însă problemele apar în ofensivă. Shaqiri e cel mai valoros, însă nu e caracterizat de constanță sau de altruism. Iar dacă Shaqiri decide să paseze, se văd marile minusuri: Embolo, cel mai bun atacant, a avut două sezoane presărate cu accidentări, iar forma lui ridică semne de întrebare. Posibilul lui înlocuitor, Seferovic, nu a dat niciun gol în 2018. Vladimir Petkovic, bosniacul de pe banca tehnică, va fi nevoit să găsească soluții viabile dacă vrea să iasă din grupe. Lotul final încă nu a fost anunțat, însă în cel preliminar e un amestec de fotbaliști provenind din peste 10 țări sau etnii diferite.

Echipa probabilă (4-2-3-1)

Yann Sommer (Borussia Monchengladbach) – Stephan Lichtsteiner (Juventus), Fabian Schar (Deportivo La Coruna), Manuel Akanji (Borussia Dortmund), Ricardo Rodriguez (AC Milan) – Granit Xhaka (Arsenal), Remo Freuler (Atalanta) – Xherdan Shaqiri (Stoke City), Blerim Dzemaili (Bologna), Steven Zuber (Hoffenheim) – Haris Seferovic (Benfica)

Programul Elveției la Campionatul Mondial

17 iunie, ora 21:00 – Brazilia

22 iunie, 21:00 – Serbia

27 iunie, 21:00 – Costa Rica

Leave a Reply