Boot room: ceai și viitorul lui Liverpool

Perioada de aur a lui Liverpool din anii ´70 a pornit dintr-o mică încăpere de lângă magazia de pe Anfield, în care antrenorii echipei beau ceai și plănuiau viitorul clubului.

Liverpool așteaptă o nouă perioadă de glorie. Azi joacă pentru un loc în finala Ligii Campionilor, cu AS Roma!

Decembrie 1959. Bill Shankly, proaspăt numit antrenor la Liverpool, le vorbește celor deja angajați în echipa tehnică: „Prieteni, serviciul vostru nu e în pericol. Unii antrenori își aduc propriii oameni cu ei. Eu nu. Am modul meu de lucru și vom coopera. Vă voi spune planurile mele și, treptat, vom fi toți pe aceeași lungime de undă. Vă cer un singur lucru: loialitate.”

Trei oameni au auzit acest discurs. Cel mai important dintre ei, Bob Paisley. Fotbalist timp de 15 ani la Liverpool, fizioterapeut după ce a pus ghetele în cui, Paisley a fost imediat promovat ca antrenor secund de Shankly – iar după retragerea lui a devenit principal. Reuben Bennett, un fost portar, era recunoscut pentru antrenamentele fizice. Al treilea, Joe Fagan, antrenorul  echipei de tineret. În timp, echipei s-au alăturat doi membri: Ronnie Moran, căpitan al „cormoranilor” în acea eră, alături de Tom Saunders – șeful academiei de tineret. Cei cinci locotenenți au oferit loialitate totală atât lui Bill Shankly, cât și clubului, și au pus bazele erei în care Liverpool a condus fotbalul din Albion.

Bill Shankly, Bob Paisley, Ronnie Moran, Joe Fagan, Reuben Bennett

Joe Fagan e cel care a folosit primul camera ce a devenit boot room. În căutarea unui loc în care să poată păstra sticlele de bere primite cadou. În timp, s-a transformat în locul unde antrenorii lui Liverpool se adunau pentru a bea bere, gin sau ceai și a discuta următorii pași ai echipei. În boot room nu se stabilea doar tactica pentru meciul ce urma, ci era folosit pentru a pregăti oamenii ce aveau să preia frâiele echipei. Ronnie Moran, căpitanul de la venirea lui Shankly, a fost primul „produs” al acestei academii unice. Altul a fost Kenny Dalglish, vedeta din anii 80 care a avut și rolul de antrenor-jucător. Ultimul membru boot room ce a condus echipa a fost Roy Evans, între 1994 și 1998.

Demisia lui Roy Evans a marcat finalul unei ere, deși locul de întâlnire dispăruse încă din 1993, când Anfield a fost modernizat. Era a ținut aproape 40 de ani și a adus peste 40 de trofee. Printre ele, 13 titluri de campioni ai Angliei și 4 Cupe ale Campionilor Europeni.

Leave a Reply