Lewandowski vs. Lafferty sau duelul goleadorilor


Prezentă la al treilea Campionat European consecutiv, Polonia se va duela cu Irlanda de Nord, duminică, de la ora 19:00, în primul meci al Grupei D. Va fi și un duelul goleadorilor din preliminarii, Lewandowski vs. Lafferty, primul având a cincea șansă de a deveni golgheterul EURO 2016.

Or fi ajuns polonezii la trei turnee finale consecutive, dar statistica e îngrijorătoare, pentru că trupa lui nu a reușit să căștige niciun meci. Totul se poate schimba împotriva Irlandei de Nord, formație care debutează la EURO și care revine la o competiție majoră după 30 de ani (ultima participare la un turneu final datează din 1986, de la Cupa Mondială din Mexic).

Văzută mult timp drept o națională mică, Irlanda de Nord și-a depășit condiția în preliminarii, când a reușit să câștige grupa din care a făcut parte și Romania. Iar totul a fost posibil, în principal, datorită prestațiilor de excepție ale lui Kyle Lafferty, vârful care a punctat de șapte ori în campania de calificare. Vestea foarte bună pentru nord irlandezi este că Lafferty și-a revenit după o accidentare la coapsă și a declarat că poate juca în meciul de debut.

Linii de atac

Irlanda de Nord se poate mândri cu o serie de 12 meciuri fără înfrângere, cea mai lungă din istorie, dar argumentele Poloniei sunt puternice. Selecționerul Adam Nawalka își pune speranțele în vedeta Lewandowski, autor a 13 goluri în preliminarii, dar și în Arkadiusz Milik, atacantul care a oferit șase pase de gol în calificări, ocupând locul întâi la acest capitol, la egalitate cu Vladimir Weiss (Slovacia) și Eran Zahavi (Israel).

Dacă luam în calcul că patru dintre pasele de gol lui Milik au fost pentru Lewandowski, tragem concluzia că Polonia se prezintă la EURO cu o linie de atac puternică.

Irlanda are mai multe victorii directe

Surprinzator, pe undeva, Irlanda de Nord conduce la intalniri directe, cu trei victorii, un egal si doua infrangeri in cele sase meciuri jucate contra Poloniei.

Echipele probabile:

Polonia: Szczêsny; Piszczek, Glik, Pazdan, Jêdrzejczyk – B³aszczykowski, Krychowiak, M¹czyñski, Kapustka – Milik, Lewandowski

Irlanda de Nord: McGovern – Cathcart, Evans, McAuley – Baird, McNair, Ferguson; Norwood, Davis – Lafferty, Ward